Είναι αλήθεια πως υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο αποδοτικές μέρες σε κάθε επάγγελμα, και ο καθένας αναπτύσσει τους δικούς του τρόπους για να αντιμετωπίζει τις λιγότερο αποδοτικές. Ενίοτε, αυτός ο τρόπος είναι η απλά η παραδοχή για την ανάγκη να επιβραδύνεις τους ρυθμούς σου που και που.
Τι γίνεται όμως όταν δουλεύεις από το σπίτι - μέχρι εδώ είμαι σίγουρη πως οι freelancers το έχουν λύσει αυτό προ πολλού και πως κυκλοφορούν σχετικές συμβουλές στο διαδίκτυο - ΚΑΙ αδυνατείς να βγεις από το σπίτι για να αλλάξεις παραστάσεις, έστω για λίγο; Βάση της εμπειρίας μου τις τελευταίες ημέρες συμβαίνουν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
- υπάρχουν ημέρες πολύ υψηλής απόδοσης και ημέρες πολύ χαμηλής (ή και καθόλου) απόδοσης γιατί ταυτόχρονα χιλιάδες άλλα πράγματα μπορεί να συμβαίνουν σε ένα σπίτι και η μέχρι πρότινος συνήθης επιλογή του "πάω να γράψω στο καφέ" δεν υπάρχει πια·
- εκνευρίζεσαι με το παραμικρό που επιμηκύνει τις ώρες δουλειάς σου, όπως για παράδειγμα καθυστέρηση στο λογισμικό ή στο δίκτυο·
- η συνεχής έκθεση σε ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον και η εναλλαγή από τη μία πλατφόρμα στην άλλη, σε εξουθενώνει·
- η εξάντληση εκτονώνεται σε πολύωρο ύπνο που διαταράσσει το όποιο πρόγραμμα έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η δική μου λύση είναι να επιστρέφω στο μελάνι και στο χαρτί, για όσο μπορώ, έστω κι αν είναι για κάνω μία σημείωση, ένα σχεδιάγραμμα ή και για να γράψω ένα προσχέδιο. Η σχέση χεριού - γραφικής ύλης - χαρτιού ήταν πάντα για μένα μία στοχαστική και θεραπευτική διαδικασία, κάτι που σκέφτομαι πως ίσως να μην καθιερωθεί για τις μελλοντικές γενιές. Ταυτόχρονα είναι μία σχέση πολύ πιο ανθρώπινη ως προς τις προδιαγραφές της· η ένταση στους τένοντες επαναφέρει την προσοχή στο σώμα και σου θυμίζει να σταματάς πιο συχνά, όπως και να αναπνέεις στους παλμούς σου. Και φυσικά να ψάχνεις τις αχτίδες του ηλίου στις τσαλακωμένες άκρες του χαρτιού, ή απλώς να τις γεμίζεις με αφηρημένα σχέδια.
Και να δίνεις στη μέρα σου πάνω από ένα νόημα.
Comments
Post a Comment