02.09.20
Άφιξη στο Λιμάνι της Μύρινας...
03.09.20
Για αρχή...
Ginger lemonade @ Pezoula, Μούδρος.
Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης. Ο προϊστορικός οικισμός της Πολιόχνης χρονολογείται από το 4.000 π.Χ. και θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης.
Και στον Κοκκινόβραχο, την παραλία με τον κόκκινο βράχο. Προσοχή όμως - στο βράχο έχει αγαπησιάρικα χταπόδια που "αγκαλιάζουν" τα πόδια!
04.09.20
Διαδρομή έως το Ακροτήριο Φαρακλό, το Γεωλογικό Πάρκο της Λήμνου (άσφαλτος ως το Προπούλι κι έπειτα χωματόδρομος). Το σεληνιακό τοπίο πιθανώς είναι αποτέλεσμα ιζηματογενών πετρωμάτων, αν και επίσης λέγεται ότι πρόκειται για λάβα που πάγωσε στην επαφή της με τη θάλασσα. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.
Τη γεωλογική σημασία και ομορφιά του Φαρακλού απειλεί - τι άλλο - η ανθρώπινη δραστηριότητα. Κοινώς, μη αφήνετε τα σκουπίδια σας στις παραλίες, γιατί θα τα βρείτε και πάλι μπροστά σας - αν όχι στην ίδια παραλία, τότε σε κάποια άλλη...
Και συνέχεια, πάλι με αρκετή ώρα οδήγησης σε χωματόδρομο μετά τον Κατάλακκο, στις Αμμοθίνες, την έρημο της Λήμνου. Πρόκειται για μικρούς λόφους που δημιουργήθηκαν από τις διεργασίες διάβρωσης και απόθεσης, οι οποίοι σχηματίζουν σημαντικό οικότοπο στη μεταβατική ζώνη θάλασσας και ξηράς. Είναι οικοσυστήματα δυναμικής εξέλιξης, αν και ασταθή λόγω της αμμώδους σύστασής τους.
Φτάνοντας στις Αμμοθίνες θα συναντήσετε δύο πέτρινα κιόσκια με πληροφορίες σχετικά με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και, κυρίως, με κανόνες συμπεριφοράς για όσο βρίσκεστε εκεί!
[Tip: Μην επιχειρήσετε να πάτε από το Φαρακλό στις Αμμοθίνες - ή το αντίστροφο - από τους χωματόδρομους. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον μία ώρα και θα ταλαιπωρηθείτε. Βγείτε πίσω στο οδικό δίκτυο και πηγαίνετε μέσα από τα χωριά.]
Και, κάτω από τις Αμμοθίνες, μια παραλία δίπλα στην έρημο, το Γομάτι.
Και μερικές γρήγορες βόλτες...
στον Άγιο Ιωάννη...
και στο ορεινό Πλατύ.
05.09.20
Αρχή με τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους του Κοντιά που πλέον έχουν διαμορφωθεί σε χώρους διαμονής!
Και στάση στη Νέα Κούταλη για πρωινό στον Ιππόκαμπο!
FYI, ο δρόμος νότια της Μύρινας προς αυτά τα χωριά ίσως να έχει και το περισσότερο πράσινο που συναντήσαμε στη Λήμνο. Όμορφη διαδρομή για οδήγηση!
Συνέχεια στην άλλη άκρη του νησιού - κυριολεκτικά από τα νοτιοδυτικά στα βορειοανατολικά - και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ηφαιστείας και του Καβειρίου.
Η αρχαία πόλη της Ηφαιστείας είναι χτισμένη περιμετρικά μιας λιμνοθάλασσας και μπορείτε να την οδηγήσετε ακολουθώντας το χωματόδρομο. Επισκέψιμο ωστόσο είναι μόνο το αρχαίο θέατρο, στο οποίο τα προηγούμενα χρόνια έχουν παιχτεί και αρχαίες τραγωδίες.
(Χώροι παρασκηνίων πίσω από την σκηνή του θεάτρου.)
(Η αρχαία Ηφαιστεία περιμετρικά της λιμνοθάλασσας. Μεταξύ του κέντρου της φωτογραφίας και του αριστερού άκρου, διακρίνεται ο χώρος του αρχαίου θεάτρου πάνω στο λόφο.)
Το Καβείριο της Λήμνου αποτελεί τον αρχαιότερο χώρο λατρείας των Καβείρων στον αρχαίο κόσμο - αρχαιότερο από αυτόν της Σαμοθράκης που είναι κατά έναν αιώνα νεότερος. Στον αρχαιολογικό χώρο του Καβειρίου της Λήμνου βρίσκονται τα θεμέλια από το αρχαϊκό, το ελληνιστικό και το υστερορωμαϊκό Τελεστήριο.
Τα Καβείρια Μυστήρια τελούνταν ταυτόχρονα σε Λήμνο, Σαμοθράκη και Ίμβρο, και η επικοινωνία μεταξύ των τριών νησιών για την έναρξη των τελετουργιών γινόταν με πύρινες εστίες.
(Η βάση του μεγάλου ελληνιστικού Τελεστηρίου και στο βάθος αριστερά, το αρχαϊκό και το υστερορωμαϊκό Τελεστήριο.)
(Το υστερορωμαϊκό Τελεστήριο, κάτω από τη βάση του οποίου ανακαλύφθηκε το 1937 το το αρχαϊκό.)
Κάτω από το Καβείριο βρίσκεται και η σπηλιά του Φιλοκτήτη!
Και πριν τη δύση του ηλίου, ανάβαση στο κάστρο της Μύρινας.
06.09.20
Αποχαιρετώντας τη Λήμνο...
Comments
Post a Comment